Hyödyllisiä neuvoja: miten säästää sähkölaskussa pienillä muutoksilla
Viime vuosikymmenien aikana sähkönkulutus kotitalouksissa on noussut jyrkästi johtuen sähkölaitteiden määrän merkittävästä kasvusta. Lähes jokaisessa kodissa on nykyään tietokone, reititin, vedenkeitin sekä monia muita sähkölaitteita.
Energiaa voidaan säästää helposti kaikissa kotitalouksissa pienillä nikseillä. Useimmat energiansäästöratkaisut ovat yksinkertaisia tapoja ja niiden ansiosta sähkölasku saattaa olla pienempi jo seuraavassa kuussa. Säästäminen on helppoa ihan kaikille riippumatta siitä, kuinka suuri kuukausittainen sähkölasku on.
Käytä lämmitystä tarkoin
Koska Suomen ilmastossa taloa lämmitetään lähes puolet vuodesta, kuluu siihen kaikkein eniten energiaa. Jokaisella lämmitysjärjestelmällä on omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi sähköpattereihin ja lattialämmitykseen tarvittavat investoinnit voivat olla pienimmät, mutta kiinteät kustannukset etenkin talvella ovat huomattavasti korkeammat sähkön hinnan vuoksi.
Mikäli haluat nauttia kylpyhuoneessa jalkojesi alla lämpimästä kivilattiasta, ota huomioon, että juuri sillä nautinnolla saattaa olla suuri vaikutus sähkölaskuusi. Vanhaa öljypatteria tai sähkötuuletinta taloudellisempi ratkaisu on esimerkiksi ilmalämpöpumppu.
Katkaise virta
Nykypäivän kotitalouksista voi löytyä jopa 20 laitetta, jotka ovat jatkuvasti valmiustilassa ja käyttävät sähköä aktiivisen käytön lisäksi 24 tuntia päivässä ja 365 päivää vuodessa. Valmiustilassa olevien laitteiden sähkönkulutus voi muodostaa jopa 10 % koko sähkölaskusta.
Mieti takaisinmaksuaikaa
Uutta kodinkonetta ostaessasi mieti laitteen hinnan lisäksi myös sitä, kuinka paljon laitteen käyttö tulee sinulle sen käyttöaikana maksamaan. Kalliimpi, mutta taloudellisempi laite tulee usein kannattavammaksi parissa vuodessa. Vaihtamalla 20-vuotiaan jääkaapin A++-jääkaappiin, voit säästää noin 33 euroa vuodessa. Käyttämällä astioiden pesemiseen astianpesukonetta, tulee säästöä veden- ja energiankulutuksessa noin 40–79 euroa vuodessa.
Alenna lämpötilaa
Vaatteita ei aina tarvitse pestä 60- tai 40-asteisella vedellä. Kevyesti likaantuneen pyykin pesuun riittää pesu 30 asteessa. Lattialämmityksen ei tarvitse olla maksimissa ja lämminvesivaraajaan riittää 55 asteen lämpötila. Tällöin myös kalkkisaostumia syntyy vähemmän, mikä vaikuttaa varaajan energiankulutukseen. Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella vähentää lämmityskuluja lähes viisi prosenttia.
Vähennä käyttöä
Veden käyttöön pätee helppo sääntö: saat merkittävää säästöä käyttämällä vähemmän vettä, jolloin myös energiakustannukset pienenevät kuluttaen vähemmän energiaa veden lämmitykseen. Kaikkein suurimman säästön keittiössä ja kylpyhuoneessa antaa vettä säästävien sekoittajien käyttö. Nelihenkinen perhe voi säästää niiden avulla jopa 200 euroa vuodessa. Lyhentämällä suihkussa käymisen aikaa kymmenestä minuutista seitsemään minuuttiin kertyy saman kokoisessa perheessä säästöä noin 24 euroa vuodessa.