Hyviä vinkkejä! Kuinka opettaa lapsia säästämään kotona energiaa
Kaikki valot palavat, kylpyvesi virtaa reunan yli, televisio on päällä, vaikka kukaan ei sitä katsele, puhelin on latauksessa, vaikka akku on täynnä ja pieni kokki unohti sammuttaa uunin muffinien leipomisen jälkeen. Kuulostaako tutulta?
Tällaisia tilanteita esiintyy melkein jokaisessa perheessä. Tässä on muutamia vinkkejä ja ideoita energian säästöön. Kun nämä vinkit on otettu koko perheen kesken käyttöön, sammutavat lapset valoja esimerkkisi mukaisesti ja koko perhe osallistuu sähkölaskun pienentämiseen!
Kerro lapsille, mistä sähkö, lämpö ja vesi on peräisin
Lapset ovat uteliaita ja kiinnostuneita maailman salaisuuksista. Näiden salaisuuksien selvittäminen vetää lapsia tuntikausiksi kirjojen pariin.
Jos sinusta tuntuu, että lapsesi ei ymmärrä miksi energiaa kannattaa säästää tai miksi hana suljetaan hampaiden pesun ajaksi, voit selittää heille, mistä vesi ja lämpö tulevat ja miten sähkö pääsee taloon. Esimerkiksi jännittävät kuvakirjat ja tarinat auttavat lapsia ymmärtämään miten energia syntyy ja mihin sitä käytetään.
Vietä aikaa lasten kanssa luonnossa
Yksi tapa saada lapset pois näyttöjen tai TV- ruutujen äärestä, on lähteä ulkoilmaan. Kesällä on mukavaa järjestää retkiä ja tutustua Suomen kauniiseen luontoon! Viettämällä aikaa ulkona voit saada lapsen rakastumaan luontoon ja ymmärtämään miksi siitä kannattaa huolehtia.
Telttailu on mukava aktiviteetti koko perheelle. Telttailu on myös opettavaa, sillä lapset oppivat että puhdas vesi on rajallinen resurssi. Konkreettisia tapoja harjoitella veden säästeliästä käyttöä on, että vesipulloa ei kannata juoda heti loppuun eikä puhdasta vettä kannata tuhlata leikkeihin, mikäli sitä ei ole lisää saatavilla. Lapset oppivat, että vettä käytetään esimerkiksi ruuanlaittoon tai nuotion sammuttamiseen.
Syksyllä kannattaa jatkaa kävelyä luonnossa tai puistoissa. Jopa kävelyretki lähikauppaan voi olla lapsellesi seikkailu. Lapsia kannattaa rohkaista leikkimään ja pelailemaan ulkona ainakin kerran päivässä.
Suosi julkista liikennettä ja polkupyörää
Vanhemmat ovat lasten suurimmat roolimallit niin energiatehokkuudessa kuin vihreissä valinnoissakin. Jotta lapset ymmärtävät puhtaan ympäristön merkityksen, käyttäkää yhdessä busseja tai junaa työ- ja koulumatkoilla. Julkisessa liikenteessä voitte yhdessä pohtia kuinka monta ihmistä mahtuu yhteen ajoneuvoon kerralla ja miten paljon energiaa säästyy, kun kaikki eivät kulje omalla autollaan. Hyvällä säällä kannattaa hyödyntää polkupyörää. Käyttämällä eri kulkuvälineitä, lapsi oppii energiatehokkuudesta liikenteessä ja saatte myös vaihtelua perinteiseen yksityisautoiluun.
Ota lapset mukaan elämäntapamuutoksiin
Kun päätät olla energiatehokkaampi, sisällytä myös lapset mukaan suunnitelmaasi. Voitte pitää perhetapaamisen ja tehdä omat sääntönne, miten aiotte säästää energiaa. Säännöt voi myöhemmin koristella lasten piirrustuksilla ja laittaa esille esimerkiksi jääkaapin oveen tai seinälle muistuttamaan yhteisistä tavoitteista. Säännöissä voi olla esimerkiksi tavotteita, miten kaikki yrittävät viettää vähemmän aikaa suihkussa - jolloin vettä käytetään vähemmän.
Tutustukaa yhdessä pesukoneen asetuksiin ja pyrkikää käyttämään pesukoneen ekotilaa. Voitte yhdessä pohtia lasten kanssa, kuinka paljon pesukone käyttää vettä ja energiaa ja miten ekotilan käyttö vähentää energian kulutusta. Voitte myös yhdessä harjoitella pyykin pesua ja näin lapset pääsevät mukaan kotitöihin.
Tehkää sääntö, että sammutatte sähkölaitteet aina niiden käytön jälkeen. Näin lapsi oppii, että tietokonetta tai lamppua ei jätetä päälle turhaan. Voitte sopia miten lapsen tehtävänä on tarkistaa, että kaikki elävät energiatehokkaasti, eikä sähkölaitteita jää turhaan päälle.
Mitä enemmän lapsi tietää, sitä enemmän hän huomaa asioita ympärillään. Pieniltä lapsilta voi vahingossa unohtua sulkea esimerkiksi jääkaapin ovi, hänen ottaessa itsenäisesti ruokaa. Selitä lapselle miksi on erittäin tärkeää että jääkaapin ovi laitetaan kiinni sitä käytettyä. Jos ovi jää auki, kuluu energiaa hukkaan, mutta myös kaapissa oleva ruoka voi pilaantua. Voitte sopia ettei jääkaapin ovea availla turhaa ja että esimerkiksi välipalaa löytyy muistakin kaapeista.
Hyvä sääntö on pitää verhot kiinni, jos huone lämpenee liikaa. Tämä auttaa esimerkiksi kuumalla säällä, jolloin sinun ei tarvitse jäähdyttää kotiasi jatkuvasti.
Voitte myös kilpailla keskenänne leikkimielisessä energiansäästökilpailussa. Jokainen perheenjäsen voi jakaa toinen toisilleen pisteitä huomatessaan heidän toimivan säästeliäästi. Kun yhdessä sovittu pistemäärä on tullut täyteen, voitte yhdessä tehdä jotakin mukavaa.
Järjestä sähkövapaa ilta
Sähkövapaa ilta ei ole vain energiatehokas, mutta myös hauska tilaisuus tuoda jännitystä normaaliin arkeen. Voitte sopia esimerkiksi yhden illan viikosta, kun pyritte olemaan ilman sähköä.
Sähkövapaassa illassa voitte tehdä asioita joihin yleensä ei ole aikaa; pelata lautapelejä, kertoa hauskoja tai jännittäviä tarinoita, soittaa jotakin soitinta tai vain viettää aikaa yhdessä kynttilänvalossa. Energiatehokkuuden lisäksi voitte positiivisesti yllättyä siitä, miten ajan viettäminen perheen kesken ei aina tarkoita television katselua.