Ville testaa: Tuloksia tehokkaammilla suihkuilla
Hei kaikki,
ja tervetuloa takaisin blogiini, jossa raportoin julkisesta sähkönsäästöprojektistani! Projektin aikana testaan kuutta erilaista sähkönsäästövinkkiä ja pyrin pienentämään sähkönkulutustani.
Ensimmäisellä testausviikolla otin itseäni niskasta kiinni ja aloin kiinnittää huomiota lämpimän veden liialliseen kulutukseen suihkussa. Sähkönkulutuksemme ennen projektin alkua oli 188,70 kWh viikossa ja ensimmäisellä testausviikolla, jolla aloin nipistää suihkujeni kestosta, 166,80 kWh viikossa. Energiankulutuksemme pieneni siis 12 prosenttia! Pelkästään lämpimän veden säästämisen ansiota muutos ei silti ollut, sillä vihdoin alkaneella keväällä ja hiljalleen lämpiävällä ulkolämpötilalla on tietysti myös iso vaikutus kodin sähkönkulutukseen.
Energiankulutuksemme pieneni 12 prosenttia
Ensimmäiseen testausviikkoon täytyy silti olla todella tyytyväinen. Lämpimän veden säästäminen sujui kivuttomasti, vaikka en suihkuaikojani kellolla mitannutkaan. Suihkujen lyhentämisen lisäksi onnistuin useampana päivänä säätämään veden lämpötilaakin hitusen tavallista viileämmälle.
Toisella testausviikolla jatkan lämpimän veden säästämistä suihkussa ja lisäksi otan haltuun uuden sähkönsäästövinkin: ulkovaraston lämpötilan säätämisen. Ulkovaraston lämpötilalla on yllättävänkin suuri merkitys sähkön kokonaiskulutukseen; meillä on erillinen ulkovarasto autokatoksen yhteydessä, ja arvioisin, että vuosittaisesta sähkönkulutuksestamme sen lämmitys syö jopa 20%.
Vuosittaisesta sähkönkulutuksestamme ulkovarastomme lämmitys syö jopa 20%
Säilytämme ulkovarastossamme mm. vaatteita, joten haluamme tietysti pitää varastonkin kuivana ja lämpimänä. Kodin sisälämpötila on kuitenkin turha tiloissa, joissa ei oleskella. Ulkovarastoissa sopiva lämpötila löytyy yleensä +7–12 asteen välimaastosta. Tällä hetkellä varastomme lämpötila on +15, ja nyt aionkin laskea sen +10 asteeseen.
Ulkovarastomme lämpötilan säätämistä hankaloittaa hieman se, että varastomme lämpenee patterilla, jonka säätimessä ei ole astetaulukkoa. Suosittelisinkin muuten kaikkia varastoidensa lämmitysasioita pohtivia satsaamaan patteriin, josta lämpöasteen näkee suoraan – se helpottaa sähkön säästämistäkin. Ilman lämpötila-asteikkoakin uskon kuitenkin tehtävän sujuvan hyvin: täytyy vain muistaa käydä hieman tarkkailemassa varaston lämpötilaa ja säätää sitä tarvittaessa lisää, kunnes tuo +10 asteen tavoitelämpötila löytyy.
Seuraavassa blogipostauksessani selviää, miten paljon ulkovaraston lämpötilan säätämisellä oli lopulta vaikutusta kokonaissähkönkulutukseemme. Samalla kerron kolmannesta testiin tulevasta, vaivattomasta sähkönsäästövinkistä, jolla voi olla suurikin merkitys energiankulutukseen.
Pysykäähän siis kuulolla!
-Ville
Ville Pentti on Enefit Oy:n toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen isä Turun seudulta. Villen nelihenkinen perhe asuu paritalossa, joka lämpiää maalämmöllä ja vesikiertoisella lattialämmityksellä.
Lauantaina Villen perheessä pestiin urakalla pyykkiä ja saunottiin arki-iltoja pidempään. Silti koko viikon sähkönkulutus pieneni 12 prosenttia projektia edeltävään viikkokulutukseen verrattuna.